Çimsa, CEO Umut Zenar, CFO Mustafa Aydın ve FP&A ve Yatırımcı İlişkileri Grup Müdürü Özge Özcan Tosun’un katılımıyla düzenlenen analist ve yatırımcı toplantısında önemli gelişmeleri paylaştı. Toplantıdan öne çıkan başlıklar şu şekilde:
Eskişehir'deki atık ısı geri kazanım santralinin 2025’in ilk çeyreğinde güneş enerjisi santralinin ise ikinci çeyrekte devreye alınması planlanıyor. Bu projelerin, fabrikanın enerji ihtiyacının sırasıyla %25 ve %15’ini karşılaması bekleniyor.
ABD’de inşa edilen 700 bin ton kapasiteli çimento öğütme tesisinin 2025’in son çeyreğinde faaliyete geçeceği belirtildi. Ayrıca Mersin'deki CAC kapasitesinin 31,8 milyon euro yatırımla 2026'nın ilk yarısında genişletilmesi hedefleniyor.
Çimsa’nın yakın zamanda portföyüne kattığı Mannok; çimento, ısı yalıtımı, inşaat malzemeleri ve plastik gıda ambalajı alanlarında faaliyet gösteren entegre bir üretici. Eylül 2024 itibarıyla 258 milyon euro net satış ve %22 FAVÖK marjıyla 57 milyon euro FAVÖK elde eden Mannok’un özellikle İngiltere ve İrlanda pazarlarına erişimi kolaylaştırması ve katma değerli ürün üretimine katkı sağlaması bekleniyor.
Döviz kuru artışının enflasyonun gerisinde kalması nedeniyle net satışlar yıllık bazda gerilerken, FAVÖK ve FAVÖK marjlarında stabil enerji maliyetleri ve etkin maliyet yönetimi sayesinde iyileşme görüldü. Şirketin net kârı, uygun finansman kaynaklarına erişim ve parasal kazançların etkisiyle arttı.
Şirket yönetimi, temettü dağıtımının 2025’teki kaldıraca ve yatırım fırsatlarına bağlı olacağını belirtti. Mannok satın alımı nedeniyle temettü miktarının daha düşük olabileceği ifade edildi.
2023 yılında enerji tüketiminin %29’unu sürdürülebilir kaynaklardan karşılayan Çimsa, bu oranı 2030’a kadar %40’a çıkarmayı planlıyor. Şirket, AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamında ek karbon vergilerinden etkilenmeyeceğine inanıyor.
Ayrıca şirket, Suriye'nin yeniden inşası sürecinde Türkiye'nin gri çimento ihtiyacının birincil tedarikçisi olabileceğini belirtti. Ancak belirsizlikler nedeniyle süreçle ilgili yorum yapmak için henüz erken olduğunu vurguladı.
Tekfen Holding, 54 bin lot hisse geri alımıyla program dahilinde toplam 10,24 milyon hisseyi geri aldı.
Devamını Okuyunİşbank Munzam Sandığı Vakfı, 3 milyon İş Bankası hissesi alımıyla sahiplik oranını %38,519’a çıkardı.
Devamını Okuyunİş Bankası, 2,7 milyon Şişecam hissesi alımıyla şirketteki sahiplik oranını %51,97’ye çıkardı.
Devamını OkuyunŞişecam, Türkiye’deki soda, krom ve tuz tesisleri için Petrol-İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başladı.
Aselsan, bir Türk Devletleri Teşkilatı üyesiyle 58,6 milyon dolarlık elektro-optik ve haberleşme sistemleri satışına yönelik bir sözleşme imzaladı.
Devamını OkuyunTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılına ilişkin Para Politikası Metni'ni yayımladı. Açıklanan metinde, para politikası uygulamaları, likidite yönetimi ve kredi düzenlemelerinde dikkat çeken değişiklikler yer aldı.
Devamını Okuyun