Finans dünyasının önde gelen kavramlarından biri olan VİOP, yatırımcılara klasik hisse senedi piyasasının ötesinde farkı yatırım fırsatları sunar. Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri aracılığıyla fiyat dalgalanmalarını etkin şekilde değerlendirme, risk yönetimi, portföy çeşitlendirme gibi olanakların yanı sıra spekülasyon yapılmasına olanak tanır.
Peki, VİOP'u diğer finansal piyasalardan ayıran özellikler nelerdir? Yazımızda piyasa hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.
Vadeli işlem ve opsiyon piyasası yani VİOP, farklı finansal stratejilere imkan veren, geleceğin fiyat dalgalanmalarına karşı çeşitli finansal araçlar aracılığıyla koruma sağlayan dinamik bir finansal piyasadır.
Vadeli işlemler ve opsiyon sözleşmeleri gibi finansal araçları bünyesinde barındıran VİOP, alıcı ve satıcı taraflar arasında yapılan standartlaştırılmış sözleşmeler üzerinden gelecekteki fiyat dalgalanmalarını takas etme imkanı sunar.
VİOP, yatırımcılara fiyat dalgalanmalarından korunma, spekülasyon yapma ve portföy çeşitlendirmenin yanı sıra gelecekteki finansal riskleri yönetme avantajı sağlar. Piyasa, sunduğu çeşitli ürünler ve işlem avantajlarıyla geniş bir etkiye sahiptir.
Vadeli işlem sözleşmeleri, belirli bir varlığı gelecekteki bir tarihte belirli fiyattan alma veya satma hakkı verirken opsiyon sözleşmelerinde böyle bir zorunluluk söz konusu değildir. Bu yönüyle likidite arayışında olan yatırımcılara, geleceğin fiyat hareketlerine karşı korunma imkanı sağlayarak finansal stratejilerini geliştirme ve uygulama konusunda geniş bir alan vadeder.
VİOP'un temel işleyiş mantığı, taraflar arasında gelecekteki fiyat hareketlerine karşı taahhüt oluşturan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine dayanır. Vadeli işlem / opsiyon sözleşmeleri ise kaldıraçlı olarak Borsa İstanbul’da alınıp satılır. Sözleşmeler de varlığı, belirlenmiş fiyattan gelecekteki tarihte alıp satma hakkı veya yükümlülüğü tanır.
VİOP, fiyat hareketlerine yönelik belirsizlikleri yönetmek ve ticaret stratejilerini uygulamak için taraflar arasında standartlaştırılmış sözleşmelerin alınıp satıldığı bir piyasa olduğundan bir çeşit fiyat sabitleme fırsatı sunar.
Vadeli işlem ve opsiyon piyasasında hesap açma süreci oldukça basittir. Bunun için şu adımları takip etmeniz yeterlidir:
Hesap açma ile başlayan işlem süreci, platforma giriş, varlık seçimi, analiz gibi adımlarla basit şekilde gerçekleştirilebilir. VİOP piyasasında alım / satım yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
Bu adımları takip ederek girdiğiniz emirler onaylandıktan sonra işleminiz gerçekleşir. Ardından açık pozisyonlarınızı ve piyasa hareketlerini izleyerek işlemlerinize devam edebilirsiniz.
VİOP’ta geniş bir varlık yelpazesi üzerine düzenlenmiş farklı sözleşmeler işlem görür. Sözleşmeler; endeksler, döviz kurları, emtialar, faiz oranları ve hisse senetleri gibi çeşitli finansal araçlara dayanabilir. Her sözleşme belirli vade tarihine, vade fiyatına ve işlem büyüklüğüne sahiptir.
Örneğin, BIST 30 endeksine dayalı vadeli işlem sözleşmesi, endeksin gelecekteki değerine spekülasyon yapmak isteyen yatırımcılar için uygun bir araç olabilir.
VİOP'ta işleme uygun sözleşmeler ise şöyle sıralanır:
Tüm bu çeşitlilik, yatırımcılara farklı piyasa koşullarında çeşitli stratejiler uygulama ve portföylerini etkin bir şekilde yönetme fırsatı sunar. Sözleşmelerin standartlaştırılması, piyasanın likiditesini artırırken VİOP'ta işlem gören sözleşmelerin çeşitliliği ise risk yönetme, finansal hedeflere ulaşma gibi avantajlar sağlar.
Vadeli işlem ve opsiyon piyasası, yatırımcılara çeşitli fırsatlar sunar. Öncelikle kaldıraç kullanma imkanı sayesinde yatırımcılar küçük bir teminatla büyük pozisyonlar alabilir, bu da potansiyel kârı artırır.
Çeşitli finansal araçlara dayalı vadeli işlem sözleşmeleriyle portföy çeşitlendirmek mümkündür. Likidite seviyeleri genellikle yüksek olduğundan alım-satım işlemleri kısa sürede gerçekleştirilebilir.
VİOP'ta işlem gören çeşitli sözleşmeler, farklı piyasa koşullarına uyum sağlama konusunda yatırımcılara esneklik kazandırır. Bununla birlikte düşük işlem maliyetleri ve vergi avantajları gibi konular da VİOP'u cazip kılan unsurlardan biridir.
Her piyasa ya da araçta olduğu gibi VİOP'un da bazı dezavantajları söz konusudur. Kaldıraç kullanımı, yüksek kâr potansiyeli sağlarken aynı zamanda yüksek risk içerir, bu da yatırımcılar için ciddi kayıp olasılığı demektir.
Ayrıca piyasa fiyatlarının dalgalanma durumunda pozisyonlar üzerindeki etkisi yüksek olabilir. VİOP'ta işlem gören vadeli sözleşmelerin vade sonunda fiziksel teslimat yapılabilme olasılığı ise yatırımcılar için belirsizlik yaratır.
Tüm bunların yanında piyasanın deneyimsiz yatırımcılar için bir öğrenme eğrisi gerektirdiği de göz ardı edilmemelidir. Zaman zaman karmaşık olabilen verileri analiz etmek ve riskleri doğru anlamak başlangıç için zorlayıcı olabilir. Bu nedenle VİOP'a yatırım yapmadan önce detaylı araştırma yapmak ve risk yönetimi stratejisi oluşturmak önemlidir.
VİOP’ta elde edilen kazançların vergilendirilmesi, yatırımcıların dikkat etmesi gereken önemli bir husustur. Piyasada işlem gören sözleşmelerden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi, Borsa İstanbul tarafından şu şekilde düzenlenmiştir:
ELDE EDİLEN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ | STOPAJ DURUMU | BSMV DURUMU | |||
Bireysel Yatırımcılar | Kurumsal Yatırımcılar* | BSMV Mükellefleri | |||
Tam Mükellef | Dar Mükellef | Tam Mükellef Sermaye Şirketi/Yatırım Fon ve Ortaklıkları | Dar Mükellef Sermaye Şirketi/Yatırım Fon ve Ortaklıkları | ||
Pay ve Pay Endeksine Dayalı Sözleşmelerden Elde Edilen Kazançlar | 0% | 0% | 0% | 0% | İstisna kapsamındadır. |
Pay ve Pay Endeksine Dayalı Sözleşmeler Haricindeki Sözleşmelerden Elde Edilen Kazançlar | 10% | 10% | 0% | 0% | İstisna kapsamındadır. |
* Diğer tam ve dar mükellef kurumlar için stopaj oranı %10 şeklinde uygulanır. |
VİOP, finansal dünyada önemli rol oynayan bir piyasa olduğundan riskleri yönetmek adına bazı temel kavramları bilmek gerekir.
Vadeli işlem kontratları, tarafların belirli bir varlığı veya miktarı, önceden belirlenmiş bir tarihte teslim etme veya belirli bir finansal ödeme yapma yükümlülüğünü içeren standartlaştırılmış sözleşmelerdir. Bu kontratlar, gelecekteki fiyat dalgalanmalarına karşı korunma sağlamak veya spekülatif amaçlarla ticaret yapmak isteyen yatırımcılar tarafından kullanılır.
Vadeli işlem sözleşmelerinde standartlaştırılmış birim miktarı demektir. Her bir sözleşmenin temel varlığına göre belirlenen kontrat büyüklüğü, sözleşmenin ticaret hacmini ve fiyat hareketlerine karşı duyarlılığını belirler.
Vadeli işlem sözleşmelerinde pozisyon açmak için gereken minimum teminat miktarıdır. Sözleşmenin özelliklerine, dayandığı varlığa ve piyasa koşullarına bağlı olarak belirlenir. VİOP Başlangıç Teminat Oranlarına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Yatırımcıların küçük teminat kullanarak daha büyük pozisyonlar alabilmelerini sağlayan finansal araçtır. Kaldıraç, yatırımcının sahip olduğu teminat miktarının katlarına kadar işlem yapma imkanı tanır.
Vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında yatırımcının sahip olduğu açık pozisyonu kapatmak veya ters yönde yeni pozisyon açmak anlamına gelir. İşlem, piyasadaki fiyat hareketlerine karşı korunma veya spekülasyon yapma amacı taşır.
VİOP sözleşmelerindeki değeri belirleyen varlıktır. Hisse senetleri, endeksler, döviz kurları, emtialar, faiz oranları veya diğer finansal araçlar olabilir.
Vadeli işlem sözleşmelerinde belirli bir varlığın gelecekteki teslimat tarihindeki fiyatıdır. Sözleşmenin tarafları arasında belirlenen ve standartlaştırılan bir değerdir. Vadeli sözleşme fiyatı, dayanak varlığın piyasa değerine, arz-talep koşullarına, faiz oranlarına ve diğer etkenlere bağlı olarak belirlenir.
Her işlem gününün sonunda belirlenen ve sözleşmelerin değerlemesinde kullanılan fiyattır. Fiyat, dayanak varlığın piyasa değeri, gün içinde gerçekleşen işlemlere dayalı olarak oluşur. Genellikle borsa tarafından belirlenir ve yatırımcıların hesaplarına günlük olarak yansıtılır.
Genelde işlem günleri için normal ve akşam olmak üzere iki ana seans bulunur. Özel günlerin dışında genellikle hafta içi 09:20-18:15 / 19:00 - 23:00 saatleri arası işleme açıktır.
Döviz kurlarındaki dalgalanmalardan kâr elde etmeyi planlayan bir yatırımcı, USD/TRY paritesinde yükseliş beklediği için uzun pozisyon almayı düşünerek aracı kurumdan VİOP hesabı açar, başlangıç teminatını yatırır. 1 lot (1000 dolar) değerinde USD/TRY vadeli işlem sözleşmesi alır.
Örneğin, döviz kuru 20.00 TL iken 1 lotluk sözleşme alışı yapar. Eğer yatırımcının döviz kuru beklentisi doğru çıkarsa ve kuru 20.10 TL'ye yükselirse sözleşmeyi daha yüksek bir fiyatla satar, kâr elde eder. Eğer döviz kuru düşerse ve örneğin 19.90 TL'ye gerilerse yatırımcının pozisyonu zarar eder. Bu durumda riski yönetmek adına ters işlem yapabilir veya zarar durdurma emri kullanabilir.