İslami finans sistemine uygun bir yatırım aracı olan sukuk, diğer adıyla kira sertifikası olarak bilinir. Herhangi bir varlığın veya hakların finansmanını gerçekleştirmek için tercih edilen sertifikalar satılmak suretiyle kaynağa dönüştürülür.
Katılım bankacılığı esaslarına uygun olan kira sertifikaları, varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilir. Bu sayede sertifika sahipleri varlık veya haktan doğan gelirlerini pay oranında elde edebilir.
İslam dünyasında sıkça kullanılan söz konusu menkul kıymet, ilk olarak 2001 yılında Malezya tarafından ihraç edilmiştir. 500 milyon dolar tutarındaki sertifikalar Körfez ülkeleri başta olmak üzere Asya, Avrupa ülkeleri ve ABD’ye satılmıştır. 2015 yılından itibaren düzenli bir artış kaydeden menkul kıymet, çokça talep gören finansal enstrümanlardan biridir.
Kira sertifikaları, yatırımcılar için risksiz yatırım araçlarından biri olup kendi içinde çeşitli özelliklere sahiptir. Sertifikaların başlıca özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Sertifikalar, ikinci el piyasalar üzerinden veya halka arz şeklinde satın alınabilir. Sertifika sahibi olmak için herhangi bir katılım bankası veya aracı kurum üzerinden online olarak yatırım hesabı açmak veya bizzat şubeye uğrayarak işlemleri gerçekleştirmek gerekir.
Yatırım hesabı işlemlerinin ardından sertifikayı ihraçtan mı yoksa ikincil piyasadan mı almak istediğinize karar vermeniz yeterlidir.
İhraçtan alımlar, halka arz şeklinde yapılır ve borsada işlem görür. Halka arzda talep toplama ve ihraç duyurusu için aracı kurumların duyurularını takip etmek gerekir.
Başvuruları yatırım hesabı üzerinden veya banka şubelerini ziyaret ederek yapabilirsiniz. Şube ziyaretinde imza talep formunuzu hazırlamalı ve yatırım hesap numaranızı belirtmelisiniz.
İkincil piyasalar üzerinden alım-satım işlemleri için aracı kurum uygulamaları, mobil şubeler veya banka şubelerini tercih edebilirsiniz. Yatırım hesabı açma işlemlerinin ardından Mobil Şube üzerinden uygunluk testlerini tamamlayabilir ve hesabınızın aktif hale gelmesini bekleyebilirsiniz. Yatırım hesabınız üzerinden Kira Sertifikası kısmını bularak burada ikincil piyasalardaki alım-satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun yanı sıra satın alma işlemlerini banka şubelerinden yüz yüze gerçekleştirmeniz de mümkündür. Sertifika alım-satım işlemlerinizi 09.00 ila 16.30 saatleri arasında yapabilirsiniz.
Kira sertifikası yatırımcılar için faizsiz bir yatırım aracı statüsündedir. Ek olarak sertifikalar, sabit veya değişken getiri sağlama özelliği taşır. İlgili finansal araçlar devletlere veya şirketlere yatırım sağlamak için kullanılır. Bu amaçla ihraç işlemi gerçekleşen menkul kıymetler sayesinde ihraca dayanak olan varlık veya hakkın kazancı elde edilmiş olur.
İhraç işlemi, finansal aracın ilk satış sürecini belirtir. Varlık kiralama firmaları vasıtasıyla yapılan ihraçlar Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından takip edilir. Sertifika ihracı yapan kurum veya şirketler tüm faaliyetlerini açık bir biçimde kamuoyu ile paylaşmak zorundadır.
Varlığa dayalı tahvil ifadesiyle kullanılan kira sertifikası için sabit getirili tahvil hesaplama yöntemi baz alınabilir. Pek çok yatırım aracına kıyasla güvenli bir enstrüman olarak bilinen menkul kıymet hesaplamasında sertifika adedi, dönemsel getiri oranı, sertifikanın vadesi, stopaj ve yıllık oran gibi farklı etkenler kullanılır.
Hesaplama, devlet tarafından her yıl belirlenen oranlar baz alınarak gerçekleştirilir. Sertifikaların getiri hesaplamaları, bankacılık hesaplama araçları vasıtasıyla yapılabilir.
Örneğin, vade bitimine 3 yıl kalmış olan, nominal değeri 100 TL ve net getirisi %8 olan bir sertifikanın satış fiyatı 105,35’tir. Bu tutar üzerinden 8/(1+x)1 + 8/(1+x)2 + 108/(1+x)3 formülüne göre yatırımcının elde edeceği gelir yaklaşık olarak %6 olarak belirlenir. Yatırımcı, vadeye kadar beklediği takdirde bu geliri elde eder.
Sertifika ihraçları belirli kuruluşlar aracılığıyla yürütülür. Bunlar aşağıdaki gibidir:
Sertifika ihraç işlemleri yapılırken SPK tarafından belirlenen birtakım şartların yerine getirilmesi gerekir. İhraç işlemlerine dair uyulması gerekenler şu şekildedir:
Sertifikalarla ilgili tüm kurallar ve hükümler SPK tarafından belirlenmiştir. Varlık kiralama şirketleri yani VKŞ üzerinden ihraç edilen söz konusu menkul kıymetler; bankalar, devletler veya şirketlere finansman sağlamayı hedefler.
Bu süreçte VKŞ kurumları, leasing ve gayrimenkul gibi varlıkları yatırımcılar adına satın alır. İlgili varlıklardan elde edilen kazançlar ise ihraç dönemi öncesinde belirli tarih aralıklarında yatırımcılara ödenir. Tüm VKŞ kuruluşlarının Danışma Komitesi onayı alma zorunluluğu olması, sertifikaların faizsiz yatırım standartlarına uygun ilerlemesini sağlar.
Sukuk satın almanın yatırımcılar için birçok faydası vardır. Sertifika yatırımı yapmanın başlıca avantajları aşağıdaki gibidir:
Sertifika yatırımı yaparken ilgili aracın getiri oranı ve kredi notu gibi detaylara dikkat etmek gerekir. Genel olarak dikkat edilmesi gereken başlıca noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür: