Finansal piyasalarda herhangi bir varlığın teknik analizini yaparken tercih edilen yöntemlerden biri omuz baş omuz modelidir. İlgili formasyon, mevcutta oluşan trendin ters yönlü ivme kazanacağının sinyalini verir.
Özellikle günlük işlem yapan yatırımcılar ve traderlar trend takibi yaparken varlıkların dönüş hareketlerini anlamak için bu formasyondan yararlanabilir. Teknik analizlerde sıkça başvurulan söz konusu yöntem, güvenilir göstergelerden biri olarak kabul edilir. İlgili model deseninin oluşumunu izlemek çeşitli fiyat hareketlerini önceden tahmin edebilmek açısından yatırımcılara fayda sağlar.
Omuz baş omuz modeli, trend dönüş formasyonlarından biridir. Omuz ve baş paterni olarak da adlandırılır. İlgili modelleme sıkça kullanılan teknik analiz yöntemlerinden biridir. Grafikte sırayla sol omuz, baş ve sağ omuz deseni yer alır.
Yükselişte olan fiyat mumlarının bir araya geldiği formasyonda, yükseliş sonunda düşüş yaşayan mumlar ters V deseni çizer. Bu hareket, grafikteki sol omuz desenini oluşturur. Zirve sonrası düşen fiyatlar omuz ve baş deseni oluşturarak boyun çizgisine kadar iner. Son bir yükseliş sıçraması yapan grafikte sağ omuz deseni de oluşmuş olur.
Grafikte destek noktaları, yaka veya boyun çizgisi olarak bilinir. Yaka çizgisinin altında gerçekleşen kapanışlar, genellikle desenin tamamlandığını gösterir. Yani, fiyatlar düşüş eğilimine girmeye başlamıştır.
Bir diğer grafik paterni olan TOBO, yani ters omuz baş omuz formasyonu hakkında detaylı bilgiye ilgili içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
OBO, omuz baş omuz formasyonunun ilk harflerinin kullanılmasıyla oluşan kısaltmadır. Model, teknik analiz yorumlarında yükseliş trendlerinin dönüş aşamasına geçtiğini vurgular. Kısa bir zaman içinde varlıkta fiyat düşüşleri gerçekleşebileceği sinyali olarak değerlendirilebilir.
Omuz ve baş paterni öncelikle hisse senedi fiyatının yükselmesiyle başlar. Ardından ufak bir düşüş meydana gelir. Sonrasında fiyatlar tekrar hacimli bir şekilde sıçrama yapar ve yaka çizgisine iner. Son bir yükseliş yapan fiyat, hareketleri sonrasında varlığın fiyatı yeniden düşer ve grafik tamamlanır.
İki omuz ve bir baştan oluşan patern, herhangi bir kırılma meydana gelmeden varlıktaki yükseliş ve düşüş eğilimi hakkında net bilgi vermez.
Grafikteki sol omuz, finansal varlığa olan talebin artmasını ve ardından varlığın dengeye gelmesini gösterir. Bu noktada fiyatlar önceki dip noktadan daha yukarıdadır.
Yükselen dip modellerle birlikte alıcılar, fiyatları hacimli biçimde yukarı taşır. Zirvedeki satışların ardından ise fiyat yaka çizgisine döner ve baş deseni oluşur. Gelen yeni alımlarla birlikte ufak bir zirve daha yapan fiyatlar, ardından boyun çizgisine yeniden değdiğinde model sonlanır.
Omuz ve baş paterni modelinin meydana gelmesi için birtakım koşulların oluşması şarttır. Bu koşullar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Omuz baş omuz formasyonunda sağ omuz deseni ortaya çıktıktan sonra satış hareketlerinin yaşanması muhtemeldir. Satış baskının yoğunlaşmasıyla birlikte paternde yaka çizgisinin kırılması ve yaka çizgisiyle baş arasındaki mesafe kadar düşüş olması beklenir.
Fiyat belirlemek için sol ve sağ omuz düşüş noktalarından destek çizgisi çizilir. Bu çizgi genel olarak satışların destekle karşılaştığı noktayı ifade eder.
Fiyat hareketlerini tahmin ederken yaka çizgisinin yatay olup olmaması özellikle bir anlam ifade etmeyebilir. Yaka çizgisinde farklı yönlerde eğimler gerçekleşmesi muhtemeldir.
Omuz ve baş grafiğini yorumlarken sadece fiyatlar üzerinden öngörü yapmak her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Teknik analiz değerlendirmelerinde işlem hacmini de dikkate almak gerekir.
Gerek fiyat gerekse hacim üzerinden formasyon hakkında yapılabilecek yorumlar şu şekildedir:
İki omuz ve baş görünümünün olduğu grafikler, teknik analizlerde omuz ve baş grafik modeli olarak adlandırılır.
Bu desende fiyat hareketlerini mumlar aracılığıyla takip etmek mümkündür. Mum çubukları, analistler için varlığın fiyat hareketlerinin açılışını, kapanışını ve dalgalanmalarını değerlendirmek adına önemlidir. Mum çubukları ve temel fiyat göstergeleriyle patern oluşumu gerçekleşir.
Omuz ve baş formasyonunun meydana geldiği durumlarda teknik analiz yapmak için fiyat projeksiyon araçlarından faydalanmanız mümkündür. Söz konusu araçlar, formasyondaki destek ve direnç noktalarını ortaya çıkarmaya ve doğru analizler gerçekleştirmeye katkı sunar.
Grafik çizgileri sayesinde modeli daha rahat bir biçimde tanımlamak mümkündür. Model çizgileriyle birlikte hedef fiyat noktalarını analiz edebilir, kendinize pozisyonlar oluşturabilirsiniz.
Çizim için çeşitli borsa uygulamalarının araçlarından da yararlanabilirsiniz. Destek noktalarını belirlerken çizginin düzgün şekilde ilerlemesi gerekmez. Burada önemli olan destek ve direnç noktalarını hatasız şekilde oluşturmaktır.
Omuz ve baş paterni birçok finansal piyasada yön gösterici yöntemler arasında yer alır. Analistler ve yatırımcılar tarafından sıkça kullanılan söz konusu model; hisse senedi, Forex piyasası ve kripto para varlıklarının fiyat hareketlerini tespit etmek için son derece işlevseldir.
Finansal araç alım-satım işlemlerinin yanı sıra endeks takibinde de ilgili formasyondan yararlanmak mümkündür. Teknik grafik modellerinin kullanıldığı farklı piyasalarda söz konusu formasyonun belirleyici özellikleri dikkate alınabilir.
Omuz ve baş modeli sistematik bir biçimde değerlendirildiği zaman analistler açısından yararlı sonuçlar sunar. Grafikten en iyi verimi almak için finansal aracın periyodik hareketlerine ve hacim durumuna da bakmak gerekir. Böylece grafik daha etkili şekilde kullanılabilir ve daha doğru analizler gerçekleştirilebilir.
Yine de vurgulamak gerekir ki her modellemede olduğu gibi bu formasyonda da geleceği tam olarak öngörmek mümkün değildir. Bu sebeple alınan her pozisyon öncesinde risk ve kȃr payı belirlemek ya da çeşitli borsa uygulamalarındaki stop-loss araçlarından yararlanmak, hata payını en aza indirmek için önemlidir.
Özetle diğer önemli teknik analiz göstergeleri gibi omuz baş omuz formasyonunu da yalnızca bir rehber olarak kabul etmek ve farklı analiz araçlarıyla birlikte kullanmak, güvenli yatırım yapmanın değişmez kurallarından biridir.
Omuz baş formasyonu, genellikle dönüş trendlerinde olur. Yükseliş hareketinin sonunda ortaya çıktığında gelecek bir düşüşün habercisi olarak yorumlanır.
Omuz baş omuz formasyonu tespit edildiğinde yatırımcılar genellikle satış pozisyonu açmayı düşünürler. Formasyonun tamamlanması ve onaylanması, çoğu zaman ikinci omuzun oluşumu ve ardından fiyatların, formasyonun en düşük noktası olan boyun çizgisini aşağı yönlü kırmasıyla gerçekleşir.
Boyun çizgisinin kırılması, düşüş trendinin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu yönüyle satış pozisyonu alma veya mevcut uzun pozisyonları kapatma sinyali olarak değerlendirilebilir.
Her teknik analiz yönteminde olduğu gibi omuz ve baş paterninde de sadece modele göre işlem yapmak hatalı kararlara neden olabilir. Pozisyon almak için OBO gibi belirli özelliklere sahip kalıpları kullanmak mantıklıdır. Ancak bunun yanında fiyat tespitini güçlendirmek için hacim indikatörleri, MACD kesişimi ve RSI göstergelerine de dikkat etmek önemlidir. Böylece sağlıklı yatırım kararları vermeniz daha kolay olabilir.