Bir ülkenin ihracatının ithalatından daha fazla olması, dış ticaret fazlası olarak adlandırılır. Genellikle ekonominin gücünü, sağlığını ve dış pazar rekabetçiliğini yansıtan bu durum, kalkınma için itici bir güç olabilir.
Yüksek kaliteli mal ve hizmet üretimi, dış pazarda da talep görmesini sağlayarak dış ticaret fazlasını beraberinde getirebilir. Ancak bu olumlu göstergenin sürdürülebilir olup olmadığı, ülkenin ekonomik politikaları ve küresel pazar dinamikleri ile yakından ilişkilidir.
Dış ticaret fazlası, bir ülkenin belirli bir zaman diliminde gerçekleştirdiği ihracatın, aynı dönemdeki ithalatından daha fazla olması durumunu ifade eder.
Dış ticaret dengesi, ülkenin ekonomisini anlamak için incelenebilecek önemli göstergelerden biridir. Burada pozitif bir değere sahip olan ülkelerin sağlıklı bir ithalat ve ihracat dengesine sahip olduğunu söylemek mümkündür. Aksi durumlar ise dış ticaret açığı kavramıyla tanımlanır.
Dış ticaret fazlası hem ulusal ekonomideki refahın hem de global ticaretteki etkinliğin bir göstergesi olarak kabul edilir. Genellikle ülkenin, sınır dışı üretici ve tüketicilerin taleplerine yanıt verebilen, katma değeri yüksek ürünler üretebilme yeteneğine sahip olduğu şeklinde yorumlanır.
Dış ticaret fazlası elde etmek, bir ülkenin dış ticaret performansını optimize etmek ve ekonomik refahı artırmak için önemli bir hedeftir. Bunu sağlamak için çeşitli stratejiler ve politikalar uygulanabilir.
Genel olarak ülkelerin dış ticaret fazlası sağlamak için izleyebileceği başlıca stratejiler şunlardır:
Dış ticaret fazlasının hesaplanması oldukça kolaydır. Bunun için öncelikle ülkenin, ilgili dönemdeki ihracat ve ithalat değerlerinin belirlenmesi gerekir. Ardından ihracat değeri, ithalat değerinden çıkarılmalıdır. Formül aşağıdaki gibidir:
Net ihracat = İhracat – İthalatAncak bu işlem sonucunda her zaman dış ticaret fazlası çıkacağının bir garantisi yoktur. Eğer ihracat değeri, ithalat değerinden daha düşükse dış ticaret açığı söz konusudur. Bu durumda ülke, sattığından daha fazla mal veya hizmet alımı yapıyor demektir.
Dış ticaret fazlası, bir ülkenin ihracatının ithalatından fazla olduğu anlamına gelir. Bu durum, ekonomik açıdan birçok önemli yarar sağlar.
Ticaret fazlasının ülkeler için getirilerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir: