Altın Sertifikası, Borsa İstanbul çatısı altında güvenli bir şekilde emtia alınıp satılmasına imkan tanır. 2022 yılında işlem görmeye başlayan sertifika sayesinde birikimini altın üzerinden yapmak isteyen yatırımcılar, yatırım hesaplarını kullanarak kolayca işlem gerçekleştirebilir.
Darphane Altın Sertifikası adıyla işlem gören emtia, fiziki olarak evde biriktirilen değerli metalin ekonomiye kazandırılması adına avantajlara sahiptir.
Peki, Altın S1 Sertifikası nedir, nasıl alınır ve özellikleri neler? Merak edilen tüm detaylara birlikte göz atalım.
Darphane Altın Sertifikası, değerli metalin BİST üzerinden alınıp satılmasına olanak tanır. Söz konusu sertifika aynı zamanda fiziki şekilde altın sahibi olmaya yarayan ve her biri 0.01 gram karşılığına gelen vadesiz dönüşüm aracı olarak adlandırılır. Değiş-tokuş etme ve devretme özellikleri bulunan sertifika, piyasa yapıcılı olarak işlem görür.
Altın Sertifikası diğer adıyla Altın S1 olarak bilinir. Altın S1’in uzun ismi ise Altına Dayalı Darphane Sertifikaları şeklindedir. 0.995 saflıkta olup fiziksel altına dönüştürebilme olanağıyla piyasaya sürülür.
Alım-satım işlemlerinde aradaki farkın oldukça düşük olmasını sağlayan söz konusu sertifika ihtiyaç durumunda yatırımınızı daha avantajlı şekilde nakde dönüştürmenize imkanı verir.
BIST 100 endeksinde ALTIN.S1 koduyla işlem gören sertifika, değerli metalin günlük minimum 50 gr. oranında dönüşümüne imkan sunar. Sertifika sayısı arttığı zaman işlem sayısı da doğrudan artış gösterir.
BIST ALTIN.S1 işlem koduyla gerçekleştirilen tüm alım-satım işlemleri TL cinsinden olup aracı kurum ve bankalar tarafından yapılır. BİST Emtia Pazarı’nda işlem gören sertifika dayanak varlıklı bir yatırım enstrümanıdır.
Sertifika, değerli metali fiziksel olarak taşıma ve yanında bulundurma gibi riskleri bertaraf etmesi açısından avantajlıdır. Bu sayede çeşitli güvenlik risklerini egale eden sertifikalar ayrıca alım-satım işlemlerini kolaylaştırır.
Altın S1 Sertifikası sahip olduğu avantajlar nedeniyle yatırımcılar arasında popüler hale gelmiştir. Tercih edilmesinin başlıca nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Altın Sertifikası, alım-satım işlemleri gerçekleştirmek isteyen yatırımcılar için birtakım faydalar sunar. Ancak yatırım hedeflerinize bağlı olarak bazı dezavantajlara sahip olabileceğini de göz ardı etmemek gerekir. Aşağıdaki tabloda avantajlar ve dezavantajları bir arada inceleyerek yatırım stratejinize karar verebilirsiniz:
Avantajlar | Dezavantajlar |
Yapılan işlemlerde herhangi bir kuyumcu ziyaretine gerek kalmaz. Bunun yerine cep telefonunuz aracılığıyla BİST üzerinden alım emri göndermeniz yeterlidir. | Döviz kuru dalgalanmalarından etkilenme potansiyeli taşır. Bundan dolayı metalin değeri hızla artıp azalabilir. |
Sertifikaları günlük al-sat işlemleri için değerlendirebilir ya da orta ve uzun vadeli yatırımcı olmayı seçebilirsiniz. | Arz-talep dengesinden kolayca etkilenen sertifikalı altınların fiyatı hızlı değişebilir. |
Sertifikalı olarak almak altının çalınma ve kaybolma riskini ortadan kaldırır. MKK üzerinde kayıt altına alınan sertifikalar e-Yatırımcı uygulaması üzerinden takip edilebilir. | Sertifika üzerinde gerçekleştirilen işlemler aracı kurumlarda 16:00’a kadardır. |
Elde edeceğiniz kazançlar için stopaj oranı sıfırdır. Kısaca sertifikalar için herhangi bir vergi ödeme yükümlülüğü yoktur. | Sertifikaların fiziki altına dönüşüm süreci 4 gündür. Altınları Darphane Genel Merkezi’nden almak gerekir. |
Darphane Altın Sertifikasının değeri uluslararası piyasalardaki ons fiyatına dayanır. Fiyatın belirlenmesinde kullanılan formül şu şekildedir.
Yukarıda XAU/USD global ons altının dolar bazlı fiyatını ifade ederken 0,0321507465 sayısı ise onstan grama dönüş oranını belirtir. 0.995 sayısı da saflık derecesini ortaya koyan orandır.
Altın Sertifikasında Piyasa Yapıcı olarak Ziraat Yatırım görevlidir. Kurum, sertifikaların bir yatırım aracı olarak işlem görmesine katkı sağlar.
Altın Sertifikasına yatırım yapmayı düşünüyorsanız herhangi bir aracı kurum ya da banka üzerinden kendinize yatırım hesabı açmanız gerekir. Yatırım hesabı üzerinden ALTIN.S1 kodunu seçerek alım emri verebilirsiniz. Alımın ardından sertifikayı hemen satmanız da mümkündür. Yani sertifikayı satmak için herhangi bir bekleme süresi yoktur.
Darphane Altın Sertifikası sahibi olduktan sonra mevcut sertifikaları BİST üzerinden direkt olarak satmak veya fiziksel altına dönüştürmek mümkündür. Sertifikaları dönüştürmek için aracı kurumlara bu doğrultuda talebinizi bildirmeniz gerekir.
Talebin Darphaneye iletilmesini takip eden 4.’üncü iş gününde yatırımcılar fiziki altınlarına sahip olabilir. İkamet adresine talep edildiği takdirde taşıyıcı firmalar aynı işlem vadesi içinde taşıma maliyetleriyle birlikte teslimini gerçekleştirir.
Talebin ardından 10 iş günü içinde teslim alınmadığı durumlarda yatırımcıların sahip olduğu 50-500 gr. için her gün 50 TL, 500 gr. üstü içinse her gün 75 TL saklama masrafı kesilir.
Altın Sertifikası ve fiziki altın sahibi olmak arasında bazı temel farklar vardır. Bu farklar aşağıdaki gibidir:
Altın Sertifikası | Fiziki Altın |
Taşıma ve saklama kaynaklı çalınma ve kaybolma riskleri yoktur. | Fiziksel olarak saklandığından çalınma ve kaybolma riski vardır. |
Düşük miktarlar üzerinden yatırım yapmaya imkan verir. | En düşük varlık gram altındır. |
Hafta içi saat 16.00’a kadar işlem yapmak mümkündür. | Günün herhangi bir saatinde Kapalıçarşı veya diğer kuyumcular üzerinden işlem yapılabilir. |
Değeri TL üzerinden belirlendiği için döviz kuru dalgalanmalarından etkilenebilir. | Uluslararası ons altın fiyatını baz aldığı için döviz kurundan etkilenmez. |
Sıkça Sorulan Sorular
Altın S1 hisse kaç gram?
Altın S1 Sertifikası için 1 lot 0.01 gram altına tekabül eder.
Altın S1 neden pahalı?
Altın S1, döviz kuru dalgalanmalarından kolayca etkilenen bir yapıdadır. Sertifika ve fiziksel altın arasındaki fiyat makasının son zamanlarda açılması büyük oranda TL ve döviz kurları arasındaki farka bağlıdır.
Darphane Altın Sertifikası vergi oranı nedir?
Altın Sertifikası vergi oranı sıfırdır. Borsa İstanbul üzerinden Altın S1 sertifikası alırken sadece aracı kurumlara düşük bir komisyon ücreti ödenir.