Brent petrol, küresel piyasalarda yaygın olarak kullanılan referans bir ham petrol türüdür. İsmi, Kuzey Denizi'nde bulunan ve ilk kez 1970'lerde üretime başlanan Brent sahasından gelir. Dünya çapında petrol fiyatlarını belirlemede önemli bir gösterge olarak kabul edilir.
Dünyada 150’nin üzerinde çeşide sahip olan petrol, finans piyasalarında vadeli ve spot işlemler üzerinden tercih edilen bir yatırım aracıdır. Yatırım getirisi zaman zaman yüksek olabilen bu varlık, sürekli değişen fiyatlarıyla yatırımcılarına kazanç imkânı sunar.
Düşük yoğunlukta kükürt içeren Brent petrol, bu sayede rafinelerde daha kolay ve düşük maliyetle işlenebilmektedir. Bu da birçok ülke tarafından tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır.
Kuzey Denizi’ndeki sahalardan elde edilen bu tatlı petrol türü Londra Brent veya Brent Blend isimleriyle de anılır. WTI ile birlikte ham petrol fiyatlandırılmasında standart olarak kabul edilir. Dünyadaki ham petrol sözleşmelerinin yaklaşık üçte ikisinin baz aldığı Brent, fiyatların belirlenmesi adına önemli bir göstergedir.
Bir ham petrol çeşidi olan Brent’in başlıca özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Brent petrol, birçok yatırımcı için değerli yatırım araçlarından biridir. Spekülatörler ve hedging yatırımcıları bu enstrümanın, piyasadaki iki önemli yatırımcı profili arasındadır.
Riskten korunma amacıyla hareket eden yani hedging yapan bireysel ve kurumsal yatırımcıların yanında spekülatörler de petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan kazanç sağlamaya çalışır. Bunun yanında ham petrol şirketleri, rafineriler ve hava yolu firmaları da Brent petrol sözleşmeleri üzerinden alım-satım işlemleri gerçekleştirir.
Yatırımcılar, vadeli işlem ve spot sözleşmeleri üzerinden petrol sözleşmesi satın alabilir. Spot sözleşmelerde petrolün anlık piyasa fiyatı sözleşmeye yansıtılırken vadeli işlem sözleşmelerinde ise yatırımcıların ileri bir tarihte ödemek istediği fiyat baz alınır.
Vadeli işlem sözleşmelerinde petrolün o günkü fiyata ulaşıp ulaşmayacağının bir garantisi bulunmaz. Bu sözleşme türünde fiyat yatırımcıların beklentilerini yansıtır. Ancak gelecekteki fiyatlar pek çok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterme potansiyeline sahiptir.
Sözleşmelerin yanı sıra petrole yatırım yapmak isteyenler, enerji şirketlerinin hisselerine veya fonlara yatırım yapma yolunu da tercih edebilir.
Özetle, brent petrol fiyatına endeksli yatırım yapmak için yatırım fonları ve petrole endeksli CFD türevleri tercih edilebilir. CFD olarak Brent Petrol trade etmek isteyen yatırımcılar, bu işlemleri genellikle forex işlem platformları üzerinde BRENT.US kodlu enstrüman üzerinden yaparlar.
Petrol fiyatları birçok faktöre bağlı olarak şekillenir. OPEC üyesi ülkelerin tutumu ve resesyon gibi dönemler fiyatlar üzerinde rol oynayan etkenler arasındadır. Brent de bir ham petrol türü olduğu için piyasadaki fiyatlarda görülen değişimlerin temelinde bulunur.
Brent petrol fiyatlarının belirlenmesinde şu faktörlerden bahsedilebilir:
Tüm bu nedenlerin yanında dünyadaki politik gelişmeler, savaş ve doğal afetler de ham petrol fiyatlarının oluşmasına doğrudan etki eden unsurlar arasında sayılabilir.
Brent petrol, borsa piyasalarında etkili göstergelerden biridir. Bu nedenle yatırımcılar için önemli bir takip noktasıdır. Fiyatlarda yaşanan değişiklikler, başta enerji sektörü olmak üzere genel piyasa dinamikleri ve hisse senedi fiyatları üzerinde etkili olabilir.
Hisse senedi fiyatlarını etkileyen faktörler hakkında daha detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Fiyatların piyasa olası etkilerini genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:
Brent Endeksi, dünya petrol piyasalarında oldukça önemli bir göstergedir. Intercontinental Exchange (ICE) borsasında işlem gören Brent Futures (vadeli işlemler) için kullanılan nakit uzlaşma fiyatını temsil eder.
Endeks, Kuzey Denizi'nin dört büyük petrol sahası olan Brent, Forties, Oseberg ve Ekofisk (BFOE) bölgelerinde gerçekleşen petrol ticaretinin ortalama fiyatını yansıtır. Hesaplamasında BFOE piyasasında 25 günlük süreçte işlem gören toplam 600 bin varil ham petrolün ortalama fiyatı dikkate alınır.
Sıvı formda ve rafine edilmemiş olan petrole ham petrol adı verilir. İçerisinde organik maddeler ve hidrokarbon parçaları yer alır. Fosil yakıt sınıfına dahil olan enerji kaynağı, benzin başta olmak üzere benzeri petrokimya ürünlerinin üretimi için rafine edilir.
Sınırlı bir kaynak olan ham petrol ilgili petrol sahalarından çıkarıldıktan sonra işlenerek tüketicilere sunulur. İlk kez Sanayi Devrimi sırasında keşfedilen bu kaynak, 19. yüzyılda endüstriyel amaçla kullanılmıştır.
Dünyadaki en önemli iki ham petrol türünden biri Brent, diğeri ise WTI’dır. Söz konusu iki ham petrol çeşidi, enerji kaynağının gerek sınıflandırılmasında gerek değerinin belirlenmesinde öncü rol üstlenir. Brent ve WTI arasındaki temel farkları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:
Brent Petrol | WTI Petrolü |
Kuzey Denizi'nden çıkarılır. | Amerika Birleşik Devletleri, özellikle Teksas'tan çıkarılır. |
Genellikle 38-39 arası API gravitesine sahip hafif bir türdür. | Genellikle 39-40 arası API gravitesine sahip daha hafif bir türdür. |
Düşük kükürt içeriğine (%0.37) sahiptir. Tatlı bir petrol türüdür. | Çok düşük kükürt içeriği (%0.24) sahiptir. Daha tatlı bir petrol türüdür. |
Avrupa, Afrika ve Orta Doğu ham petrolü için referans niteliğindedir. | ABD petrol piyasaları için referans niteliğindedir. |
Geniş çaplı uluslararası ticaret için kullanılır. | Yerel tüketim ve ihracatta daha yaygındır. |
Daha geniş bir ham petrol karışımını temsil eder. | Genellikle daha homojen bir ham petrol türüdür. |
Küresel arz-talep ve jeopolitik olaylardan daha fazla etkilenir. | ABD'nin ham petrol stokları ve üretim seviyelerinden daha fazla etkilenir. |
1 varil Brent ham petrol 42 galona ve 159 litreye eşit olarak kabul edilir.
Brent petrol İskoçya’daki Kuzey Denizi içinde yer alan petrol sahalarından çıkarılarak işlenir. Söz konusu saha, Royal Dutch Shell tarafından işletilir.
İki tür arasındaki temel fark, yoğunlukları ve API gravitesi değerleridir. Hafif petrol, daha düşük yoğunlukta ve daha yüksek API gravitesine sahiptir. Bu da onu rafinerilerde işlemesi daha kolay ve daha değerli kılar. Ağır petrol ise daha yüksek yoğunlukta ve daha düşük API gravitesine sahiptir. Bu nedenle işlenmesi daha zordur ve genellikle daha az değerlidir.
Ekşi ve tatlı petrol arasındaki fark, esas olarak kükürt içeriğine dayanır. Tatlı petrol, düşük kükürt içeriğine sahiptir. Bu nedenle rafinerilerde işlenmesi daha kolaydır ve çevreye zararı daha azdır. Ekşi petrol ise yüksek kükürt içeriğine sahiptir, bu da işlenmesini daha zor ve daha zararlı hale getirir. Tüm bu nedenlerle tatlı petrol genellikle daha yüksek bir piyasa değerine sahiptir.